Batya csatorna

A Batya csatorna Szakolca városa mellett található, Szlovákia nyugati részén, Erdőhát régiójában. Ideális helyszín kirándulásokhoz, hétvégi üdüléshez, kikapcsolódáshoz egyaránt. Számos szabadidős lehetőséggel várja az ide látogatókat, - vízi sportok, aktív kikapcsolódás. A csónakázáson kívül hajókirándulás és motorcsónak is szerepel a kínálatban, de a kerékpárturisztika rajongói sem fognak csalódni. Szakolca kikötőjében hajó, csónak és kenu is kölcsönözhető.
A múltban a csatorna elsősorban vízi közlekedés és öntözés végett épült ki, a 20. század 30-as éveiben. A 90-es évektől a csatornát turisztikai célokra kezdték használni. A csatorna Szakolcától húzódik egészen Otrokovce kikötőjéig. 
Forrás:www.travelguide.sk

Szent György retunda

A település legrégebbi épülete, a 12. vagy 13. században épült román stílusban. Apszisa félköríves záródású, ehhez csatlakozik a kör alaprajzú hajó. A 14. században a körtemplom körüli rombusz alakú területet erős kőfallal övezték –ennek részei ma is láthatók – a templom ekkor a hagyomány szerint őrtoronyként is funkcionált. 1435-ben megemelték a templomot, de eredeti tömegét így is megőrizte. A 17. században barokkizálták, ennek köszönheti többek között mai, lanternás kupoláját. Ekkor a román kori kis ablakok mellett/helyett nagyobb, barokk nyílásokat vágtak falán. Belsejében a megmaradt középkori boltozaton ma is megtekinthetők a Szent György-legendát ábrázoló gótikus freskók a 15. századból. Az épület ma nem templom, hanem a főtéri Erdőháti Múzeum (Záhorské múzeum) kiállítóhelye.